Защо не трябва да пренебрегваме насъбралата се вода на покрива ни?

Често се говори за появата на вода върху плоски покриви след валежи, топене на сняг или обилни дъждове, но запознати ли сте с видовете щети и последствия, които водата причинява, когато не се отстрани?

Покривните системи просто не са проектирани да задържат вода. Дори „плоските“ покриви съдържат лек наклон, за да се поддържа положителен дренаж. Водата обикновено е причината за проблеми с отводняването, която трябва да бъде отстранена, тъй като, ако остане без адресиране, водата на покрива може да:

  • Събере мръсотия, която е възможно да причини растежа на растителност или телеграфно напукване на калта по покрива отдолу. Действа като лупа на покрива под езерцето, което увеличава вредното ултравиолетово излагане на тази област на покрива.
  • Допринесе за фотоокисляването (т.е. преждевременно влошаване) на покривната мембрана, обшивки и покрития.
  • Предизвика лепилата, използвани за производството на еднослойни обиколки, произведени на място, като по този начин се нарушава целостта на покривната система.
  • Важно е да се каже, че начинът за грижи и поддръжка на повечето гаранции, е ясно описан, как собственикът на сградата е длъжен да „поддържа положителен дренаж“ или да не позволява на водата да се извива и да седи на покрив в продължение на 48 часа при сухи условия.

Освен поддържането на гаранцията валидна, поддържането на положителен дренаж е добра практика за поддръжка, която не трябва да се приема за даденост.

Накратко, прекомерното измиване може да привлече насекоми, мухъл или растителност; да причини структурни повреди на сградата, включително срутване на покрива; и в много случаи анулира гаранцията.