Недостатъчен наклон на покрива

Има два познати типа покриви първият от които е плоския покрив, а втория наклонен покрив. Дори и плоските покриви не са идеално равни, а имат лек наклон с цел да отведе водата към отводнителните системи на покрива (сифони, улуци и т.н.). Има различни методи за оформяне на наклона като най-често се използват топлоизолационни плочи с наклон или оформяне на лек бетон или циментова основа с нужната денивелация.

Какво общо има всичко това с хидроизолацията обаче? Въпреки, че оформянето на наклона на покрива е чисто конструктивен процес, той може да повлияе и на крайния ефект  на дълготрайната издражливост на хидроизолацията. Недостатъчния  наклон на покрива, в отделни зони е възможно да се образуват локви или участъци с  застояла вода, а пък с течение на времето въпросният проблем може да ескалира и да доведе до проникване на влага в конструкцията.

Покривът трябва да бъде с минимален наклон от 45 градуса по този начин снега ще може да се плъзга надолу, защото в противен случай снега ще се натрупа върху покрива, образувайки прекалено голяма тежест, която може да повреди покривната система.  Но ако покривът има достатъчен ъгъл (около 45 градуса). Ето защо, окончателният избор се прави, като се вземат предвид всички климатични условия.

Не само сняг, но и дъжд, градушка и палещото слънце периодично ще тестват покрива за сила. Ако теренът е слънчев и има малко дъжд за една година, то може да се избере плосък покрив с наклон близо до минимума. Въпреки, че плоският покрив се нарича плосък покрив, той задължително се нуждае от наклон. Минималният наклон за плосък покрив е 1 градус или 1,7%.

Не подценявай детайлите !

Марио Петров