Най-често срещаните причини за течове на покрива

В днешната статия ще споделим с вас най-често срещаните причини за течове на покрива. Приятно четене !

1. Възраст

Материалите за покриви, особено асфалтовите керемиди, се повлияват най-често от промените в температурите, това предизвиква стареене на защитата на покрива и води до там, че керемидите започват да се чупят.

2. Уплътненията

Уплътнението е доста често срещан проблем на покрива с тънки метални ленти, монтирани в уязвимите точки за течове около покрива. Уплътнението трябва задължително да бъде правилно запечатано, за да се избегнат течове на вода. То също така трябва задължително да остане приковано на място. Разходите за подмяната на старите уплътнения достигат до няколкостотин лева, в зависимост от размера на покрива и желания материал.

3. Тухлените комини

Тухлените комини могат да изглеждат неразрушими, но тухлите не са нищо повече от смес с вода, пясък и цимент. Изложена на атмосферните елементи, тя може да се разпадне.

4. Липсващи керемиди

Ако видите, че в градината ви има паднали керемиди, вероятността при следващата буря, снеговалежи или дъжд покривът ви да прокапе, е голяма. Не ви съветваме сами да смените керемидите на покрива си поради това, че в зависимост от наклона на покрива е доста опасно да не се подхлъзнете.

5. Вентилационен отвор

Вентилационният отвор изработен от каучук. Вентилационните отвори могат да бъдат пластмасови, метални, каучукови или всякакви комбинации. Когато уплътнението спре да функционира, старият отвор трябва да бъде издърпан, и да бъде монтиран нов.

6. Дупки

Дупката на покрива може да се появи от щети, нанесени от буря или от повреда от животни, като най-често срещаните животни са катерици и миещи мечки. Дупките на покрива също могат да бъдат сериозен враг, докато не бъдат открити.

Отново, най-доброто решение е да се поправят с малко парче уплътнение под керемидите.

7. Прозорци

Повечето течове на прозорци се появяват най-вече поради проблеми с уплътнението или неправилната им инсталация, а не повреда на стъклото. Ако откриете пукнатини в уплътненията около оберлихва, или липсващи или напукани керемиди, тогава ще се нуждаете от професионален ремонт или подмяна, с нови уплътнения и керемиди.

“Времето е МЕГА важният ресурс, не го губи” Марио Петров.

Успех !