Каква хидроизолация да изберем за покрива?

В днешната ни статия ще обърнем внимание върху това каква хидроизолация да изберем така, че приятно четене !

Хидроизолацията се използва в много области на строителството, най-вече за изграждането на покрива. Хидроизолацията защитава срещу проникването на влага в покривната рамка покривната рамка, защитена с хидроизолация, не се разпада, следователно и служи по-дълго.

Изисквания за качество

Покривът постоянно е засегнат от много неблагоприятни фактори, които водят до унищожителен ефект върху покривните материали. Слънчевата светлина високата и ниска температура тестове над, които хидроизолацията на покрива се подлага на всеки час. Следователно хидроизолацията трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Водоустойчива. Хидроизолационното покритие задължително трябва да издържа на налягане за поне 10 минути.
  • Якост на опън. Покривът често се разкъсва от силни вятърни пориви, така че хидроизолационният материал е задължително да има високи якостни свойства.
  • Гъвкавост. Еластичността на хидроизолацията помага за по-добро справяне с налягането на водата и поддържане на целостта на слоя.
  • Лек. Хидроизолационният материал не трябва да претегля покривния слой на покрива, така че качеството при избора на хидроизолация се оценява като качество.
  • Дълъг експлоатационен живот. Модерните покривни покрития са на възраст най-малко 15-20 години, така че хидроизолационните материали трябва да имат не по-малко полезен живот.

Видове хидроизолация 

Хидроизолацията за покрив е доста търсена част на строителния пазар, представена от различни видове покрития, които се различават по цена, качество, издръжливост. Почти всички хидроизолационни материали принадлежат към класа полимери с отлични якостни свойства. Има следните видове хидроизолация на покриви:

Хидроизолационните филми се нарича –  тънка полимерна лента от полиетилен, която не позволява преминаването на водата. Тези материали са познати с лекото си тегло, средна здравина и достъпната си цена. Слабото място на хидроизолацията на фолиото – ниска толерантност към излагане на UV лъчи. Срокът на експлоатация на полиетиленовото фолио е повече от 50 години.

Мембранната хидроизолация се различава от филма по това, че е произведена от по-силни, по-еластични и устойчиви на UV полимери по-скъп, е но по-устойчив на механичните повреди, поради многослойната си структура. В допълнение, мембранната хидроизолация преминава през въздух, поради перфорираната форма на фуния. Срокът на експлоатация на този вид продукти надхвърля 100 години.

Течната хидроизолация за покрива е произведена на базата на битум, синтетични полимери или техни смеси. Този вид хидроизолационен материал се произвежда в течна, готова за работа форма и твърда, която трябва да се разтопи.

Колкото по-малък е наклонът на конструкцията, толкова по издържлива и пълна хидроизолация на покрива е необходима, тъй като снегът и стопяването му във вид на вода се задържат на повърхността на склоновете, което води до течове. Ако ъгълът на наклона на склоновете е повече от 35 градуса, тогава, за да се спести, можете да защитите с допълнителен хидроизолационен материал само най-уязвимите места.

Успех !

Правилни инвестиции в правилно време водят до зашеметяващи резултати навреме !

- Марио Петров