Дървена конструкция монтаж под метални керемиди

Металните керемиди са изработени от профилирани метални листове. Когато го полагате, трябва да спазвате редица важни правила, особено важно е да оборудвате надеждна и устойчива покривна конструкция.

Ето за какво служи дървената решетъчна конструкция?

Това е проста дървена конструкция, състояща се от доста малки летви, които са поставени перпендикулярно на гредите. Това е рамката за полагане на металните керемиди и изпълнява няколко важни функции:

  • Разпределение на натоварването. За да се предотврати изкривяване, е задължително необходима здрава решетка, която също равномерно ще разпределя натоварването върху целия покрив на сградата;
  • Образуване на лъчи. Летвите определят крайната структура на покрива.

Какъв вид решетка ще  бъде най оптимална за металните керемиди?

Ето двата вида рамки, които обикновено се използват:

  1. Солидна. Проектиран за покриви с леки наклони. Дъските прилягат плътно една към друга. Важно е да се оставят празнини от 1-3 см между тях. Те са необходими за компенсиране на сезонното разширяване и свиване на дървесината.
  2. Рядка. Дървесината се полага на определена стъпка, съобразно дължината на вълната. Използват се за покриви с наклон над 20 градуса. Това е най-разпространеният вариант за подреждане на летвата.

Избор на най-добрия материал?

Иглолистните дъски (бор и смърч ) са най-добрия избор за тази цел. Устойчиви са на негативните влияния от околната среда. Също така може да се използва и твърда дървесина, но цената там е висока.

Когато избирате дървен материал, трябва да вземете предвид следните характеристики:

  • Равномерна дебелина. Допустимите отклонения за този параметър са не повече от 3 мм. Ако неравностите са по-големи, ще има разлики в дебелината на покрива, което значително ще влоши външния му вид и ще намали експлоатационния живот.
  • Относителната влажност на дървесината. Не трябва да бъде повече от 22%. Мокри дъски, наситени с влага, ще се деформират и напукат, докато изсъхнат.
  • Допълнителна обработка. Дървесината трябва да бъде импрегнирана с антисептици и водоотблъскващи съединения.