Често задавани въпроси

1. От къде трябва да започнем с ремонта на покрива?

Първо е необхдимо да разберем дали всъщност става дума за ремонт на покрив или надграждане на таванско помещение.

Как да разберем необходимо ли е ремонт на текущия покрив в няколко прости и лесни стъпки:

1. Когато покривът прокапе - това е един от най - сериозните признаци за ремонт на Вашия текущ покрив.
2. Ако се появат петна от влага - това също e знак, че покривът Ви има нужда от ремонт.
3. Забелижите ли влага в подпокривното пространство – ремонтът вече е задължителен, защото проблемът е сериозен, което ще доведе до по-големи щети, разходи, проблеми и главоболие.

2. Ремонт на покрив?

Нашата фирма ще Ви посъветва с най - необходимото и добро за Вас решение.

3. Каква е следващата стъпка?

След предварителен разговор с нас, ще изготвим оферта и план за ремонта на Вашия покрив.

4. Може ли старата ни покривна конструкция да издържи на нов керемиден покрив?

Важно правило при ремонт на стария Ви покрив е напълно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се направи внимателен преглед на старата конструкция, независимо от това какви керемиди ще изберете.

Когато дървената конструкция е от иглолистни греди, качествено изградена, то вероятността да се наложи да се сменя конструкцията е минимална. Такива греди не се нападат от дървояди, защото кората на дървото е отстранена и когато иглолистните греди са импрегнирани, то те са защитени и от гниене.

Но пък на по-старите къщи, строени с какъвто и да е дървен материал, трябва да им бъде направен внимателен оглед и да се установи дали е нужно цялостна подмяна на покривната конструкция. Често покривите на старите къщи са правени с необработени дървени греди, независимо дали от иглолистна дървесина или от широколистен дървен материал, най-често тези греди са с кората, която пък, ако не се премахне е много вероятно да бъде нападната от дървояди, гъби, плесени и също така да попива влага. Забележите ли гниене на дървесината или влага на Вашата покривна конструкция, то тогава има нужда от подмяна на старата ви конструкция защото защото няма да издържи на нов керемиден покрив .

5. Каква и колко е гаранцията за извършения нов ремонт на покрив?

Нашата строителна фирма Р&М КОМПАНИ ООД, се грижи цялостно за реализацията на проекта. Всеки ремонт, извършен от нас, е с от 7 до 10 години гаранция, като със сигурност ще издържи и повече! Бъдете напълно спокойни за вече извършения от нас ремонт на покрива Ви или какъвто и да е друг ремонт.

6. Изолацията необходима инвестиция ли е и защо ?

Винаги може да инвестирате в изолация. Изолацията може да бъде за термозащита или влагозащита и това е супер. Такава инвестиция осигурява защита срещу бъдещи проблеми с Вашия покрив. Ще се предотврати просмукването на влага, също така, термозащитата ще подобри температурите в помещенията и ще повлияе на сметките за ток.

7. Какво представлява топлоизолацията и защо е толкова необходима ?

1. Предпазва живущите в обекта от недостатъчна или излишна топлина.

2. Запазва чувството за удобство след промяна на климатичните температури.

3. Топлоизолацията осигурява спестяване на енергия и това се усеща в сметката Ви за електричество.

4. Също така, топлоизолацията увеличава устойчивостта на обекта при пожар.

5. Топлоизолацията е една от най – ефективните инвестиции да спестите време, сили и пари за отопление през зимата и също така да си осигурите комфорт през студените сезони и прохлада през лятото. Ето и един съвет от нас - мислете дългосрочно, избирайте най-доброто и не се колебайте да се свържете с нас на телефон 087 77 77 452.

8. Какви други услугате предлагате освен ремонт или изграждане на покрив?

Строителните услуги, които предлага нашата фирма Р&М КОМПАНИ ООД са:

▸ Ремонт на покриви
▸ Топлоизолация
▸ Поставяне на улуци
▸ Хидроизолация
▸ Тенекеджийски услуги
▸ Надстройки
▸ Ремонт на къща
▸ Ремонт на апартамент
▸ Ремонт на баня
▸ Божяджийски услуги
▸ Кърти чисти извозва
▸ Смяна на дограма
▸ Настилки и облицовки
▸ Завършващи интериорни мазилки
▸ Хидроизолацията
▸ Ремонт на тераси
▸ ВиК инсталация
▸ Електроинсталации
▸ Гипсокартон
▸ Шпакловки и мазилки
▸ Саниране
▸ Усвояване на терасата

9. Външна топлоизолацията добра инвестиция ли е ?

Топлоизолацията през зимата ви осигурява топла зима, като така предотвратява охлаждането на жилищните стените. По този начин се намалява и консумацията на ток и газ така със сигурност ще намалите бюджета за отоплението през зимния сезон.

Външната топлоизолация поддържа Вашето жилище топло през зимния сезон и хладно през летния сезон. Външната топлоизолация поддържа на ниво температурата във Вашето жилище.

Така че инвестицията въе Външна топлоизолация е значително добра инвестиция !

10. Хидроизолацията добра инвестиция ли е ?

Качествената хидроизолация ще ви спести куп неприятности, главоболия и нерви, също така и доста пари, които може да инвестирате в други за вас ремонтни дейности, според вашия избор. Така че качествената хидроизолация е добра инвестиция.

За повече информация относно хидроизолацията можете да прочетете полезни и информативни статии в нашия блог или да се свържете с нас на тел: 087 77 77 452

Очакваме ви !

11. Каква е ползата при ремонт на покрив през зимата?

Ползата разбира се са ниските цени за работа. Това е добър вариант и възможност тогава да инвестирате за ремонта на вашия покрив, значително ще намали разходите. Но след като сте преценили според вашия бюджет за зимния студен сезон.

Трябва да сме разумни !

12. Фибран или стиропор?

- Стиропорът като цена е по-изгоден, но дали е по-добър и също така подходящ? Използването на стиропор за панелно жилище с широчина от 5 см е добър избор. Не така стои въпросът обаче при бетонните домове.

Фибранът е качествен и осигурява трайност и издържливост, добър избор е при мухал.

13. Какви са изискванията за качествената хидроизолация?

▸ Водоустойчива. Хидроизолационното покритие задължително трябва да издържа на налягане за поне 10 минути.
▸ Якост на опън. Покривът често се разкъсва от силни вятърни пориви, така че хидроизолационният материал е задължително да има високи якостни свойства.
▸ Гъвкавост. Еластичността на хидроизолацията помага за по-добро справяне с налягането на водата и поддържане на целостта на слоя.
▸ Лек. Хидроизолационният материал не трябва да претегля покривния слой на покрива, така че качеството при избора на хидроизолация се оценява като качество.
▸ Дълъг експлоатационен живот. Модерните покривни покрития са на възраст най-малко 15-20 години, така че хидроизолационните материали трябва да имат не по-малко полезен живот.

14. Какви са предимствата на битумните керемеди?

Има много предимства, които определят неговата привлекателност за собствениците на жилища.

▸ Ниската цена например;
▸ Леко тегло и лекота при монтаж;
▸ Устойчивост при променящите се климатични условия;
▸ Ниската топлопроводимост на материала също позволява да се поддържат добри климатични условия под покрива;
▸ Практичност и надеждност, гарантиращи дълъг експлоатационен живот;
▸ Ниска електрическа проводимост, гарантираща също и безопасността на сградата дори и при открити площи;
▸ Висока устойчивост при удар.

15. Кой материал е на най-добрият при дървената решетъчна конструкция?

Иглолистните дъски (бор и смърч ) са най-добрия избор за тази цел. Устойчиви са на негативните влияния от околната среда. Също така може да се използва и твърда дървесина, но цената там е висока.

Когато избирате дървен материал, трябва да вземете предвид следните характеристики:

Равномерна дебелина. Допустимите отклонения за този параметър са не повече от 3 мм. Ако неравностите са по-големи, ще има разлики в дебелината на покрива, което значително ще влоши външния му вид и ще намали експлоатационния живот. Относителната влажност на дървесината. Не трябва да бъде повече от 22%. Мокри дъски, наситени с влага, ще се деформират и напукат, докато изсъхнат. Допълнителна обработка. Дървесината трябва да бъде импрегнирана с антисептици и водоотблъскващи съединения.

16. Кои са често използвани материали за топлоизолация?

XPS – “FIBRAN" XPS има капилярна микроструктура и поради тази причина е с ниска хигроскопичност. От всички други видове изолация той е най-твърд и най издръжлив на механична повреда при натиск. Областите на приложение са: Изолация на основи, външна топлоизолация на цокъл, топлоизолация на подове и изолационен материал за обръщане на прозоеци. Графитен EPS – Това е така наречения ”NEOPOR”/името е дадено от световно – известната фирма BASF – производител на материала/. Разликата с обикновения EPS се дължи на по-голямата плътност на топлоизолационните платна и на допълнителните графитни зрънца, вградени в материала, от където идва и по-ниската му топлопроводимост. Цвета, в който се произвежда е сив. Изолационния материал има същите сфери на приложения както EPS и е подходящ за външна изолация на части от фасади, които са ограничени откъм дебелина. От всички видове материали Неопора има най-добри изолационни характеристики. Подходящ за изолация на области с повишени температурни загуби – еркери, бетонни колони и трегери.

EPS – “Експандиран пенополистирен” – това е добре познатият Ви “стиропор”. Той е бял на цвят, материалът е сравнително мек при натиск. Това е най-често използвания материал за топлоизолазия от всички други видове топлоизолациони материали. Подходящ е за външна изолация на фасади също, така и за топлоизолация на междусградни стени, изолация на тавани на отопляеми и неотопляеми помещения

Каменна вата – това е естествен материал, който е с диаметър от не повече от 4 или 5mm. Минерали като базалт, варовик, доломит и боксит произвеждат тези видове влакна. Минералите се сплавяват в електрическа пещ и стъклообразната стопилка се изтегля във влакна. Влакната придобиват своята кохезия посредством добавянето на свързваща леплива смола издръжлива на високи температури.

Изолационните материали имат изключително висок спектър на приложение – външна изолация на фасади, вътрешна изолация на стени, топлоизолация с гипсокартон на тавани, вътрешна изолация с гипсокартон на стени, изолация на подпокривни помещения. Отличава са от другите видове изолация с високата си точка на горене поради тази причина се използва за пожароизолация и топлоизолация на покриви, изолация на комини. Дуго приложение на каменната вата е като шумоизолация на помещения.

17. Покривът ми тече - трябва ли да го поправя или подменя?

Първият теч не е непременно знак, че покривът ви трябва да бъде заменен.

По-старите покриви с много течове и други проблеми ще трябва да бъдат заменени, но ако щетите по покрова са ограничени до малка площ, то тогава няма нужда от изграждане на цялостен нов покрив.

18. Колко ще ми струва за ремонта на покрива?

Разходите за ремонта на покрива са различни, в зависимост от редица фактори, например: Причината за щетите и колко широко разпространени са те.

19. Как да разбера кога дървената конструкция под покрива е за смяна?

Дървото, което няма следи от повреда, от вода, не трябва да се подменя. Ако дървото е подуто или пък има мухъл по дървесината или растеж на водорасли, дървената конструкция трябва да се подмени с нова.

20. Мога ли сам да си направя ремонта на покрива?

Въпреки че много от ремонта около в и по дома можете сами да извършите, стига да сте опитни, ремонтът на покрива е труден и също така дълъг процес. Изисква опит и профисионализъм.

21. Колко дълго покривът ще издържи?

Профисионално изграденият покрив трябва да издържи 15 до 20 години. Това се определя в зависимост от качеството на материалите и начина, по който е изграден новият покрив.

22. Какво съкращава живота на моя покрив?

Неблагоприятното време ще окаже най-голямо влияние върху дълголетието на вашия покрив. Жегата, прякото слънце, силните бури и влагата, ще повредят покрива ви. Цветът на покрива също ще има ефект. По-светлите покриви издържат по-дълго, отколкото покривите с по-тъмен цвят.

23. При какви условия се прави топлоизолацията?

Поставяне на външна топлоизолация е процес, който изисква отговорна и професионална работа на опитни строители.

Най-доброто и подходящо време за монтаж на топлоизолация е когато температурата не е по-ниска от + 5C и не по-висока от +35C. В този температурен диапазон лепилата са най-ефикасни. Майсторите не биха работили докато вали сняг или дъжд, защото това време е опасно, както за работниците така и за качеството на монтажа на топлоизолацията. Като клиент, който ще инвестира не малко средства в монтажа на топлоизолация вие трябва да изискате монтажа на изолацията в точно определен сезон, при благоприятни атмосферни условия.

Едни от най-подходящите сезони за поставяне на топлоизолация е есента и пролета поради добрите метеорологични условия. Строителните фирми предлагащи монтаж на топлоизолация са много заети точно в тези сезони на годината, добра идея е клиентите да поискат да бъдат включени в графика на избраната строителна фирма.

24. Защо скатен покрив?

Скатните покриви се изграждат за места с голям процент валежи, тъй като наклона позволява оттичането на дъждовна вода или снежна маса и също така предотвратява проблемите с течове и задържане на влага. При тях обаче има риск от това свличанията на големи маси да нарушат улуците на стрехите. Задължително важно е да се включат системи за снегозадържане при изграждането на покрива като скоби, снегозадържащи керемиди или решетки.

Външното отводняване при скатните покриви позволява контролирането и насочването на дъждовната вода, което дава възможност за последващо използване на водата.

Естествената вентилация на пространството между керемидите и дъсчената обшивка на скатния покрив осигурява благоприятен микроклимат през всички сезони, без опасност от задържане на влага. В допълнителнение можем да кажем, че скатните покриви са по-скъпи, но при качественото изграждане на цялостната система на покрива инвестицията в изграждането на скатен покрив е дълготрайна с живот над 100 години.

Така реално инвестицията, която сте направили се изплаща във времето и осигурява спокойствие за обитателите на къщата без дълги и скъпи ремонти.

Много е важно да помислете за вашия покрив.

"Спокойствие без действие е фалшливо спокойствие, което ще те доведе до безпокойствие!"
Марио петров

25. Минимален наклон на покрив?

Покривът трябва да бъде с минимален наклон от 45 градуса по този начин през зимата снега ще може да се плъзга надолу, защото в противен случай снега ще се натрупа върху покрива, образувайки прекалено голяма тежест, която може да повреди покривната система. Но ако покривът има достатъчен ъгъл (около 45 градуса) тази серюзна повреда върху покривната система ще се предотварти . Ето защо, окончателният избор се прави, като се вземат предвид всички климатични условия.

26. Защо не трябва да се подценява нуждата от пароизолация на покривните конструкции?

Пароизолациите се срещат в част от хидроизолационните системи, влагани в нивата на сградите. Като по този начин спират изпаренията между интериорните и екстериорните части на сградата. Ето как работи на практика целят процес. През студения зимен сезон, под влияние на разликата в налягането на парите (отрицателно движение на парите), топлият и влажен въздух в помещенията се придвижва в посока навън, към по-сухата част на стените. А пък през топлия летен сезон се наблюдава обратния ефект - поради водните пари, които се придвижват в посока от топлите и влажни външни пространства към хладните и сухи помещения, поради което се образува конденз, също така и мухъл, увреждащи покритията и предизвикващи неприятна миризма, влошен климат и много други неприятности, свързани дори и с здравето на обитаващите хора в сградата. Ефективността на пароизолацията се измерва на база нейната пропускливост.

27. Двускатен покрив - да или не?

Нека започнем с недостатъците на двускатния покрив:
Двускатен покрив – двускатният покрив е по-язвим при атмосферни влияния, в сравнение с плоските покриви.
Ако след време решите да надграждате къщата си с още един етаж, ще се наложи да “развалите” покрива;
Силните ветрове могат да разрушат покритието на двускатният покрив и при интензивни валежи е възможно да се появяват течове.

Продължаваме с предимствата на двускатния покрив:
Двускатен покрив – двускатният покрив ви позволява таванското помещение под покрива също така може да бъде на само склад, но и пригодена за живеене стая.
Улеснен дренаж при валежи от дъжд и сняг.
В повечето случаи при двускатните покриви не е необходимо да се полага хидроизолация.
Двускатният покрив се изгражда бързо.
Двускатният покрив е икономичен и енергоспестяващ и доста прост в конструкцията си поради това изисква много по-малко покривен материал. Поради това цената е по ниска при изграждането на двускатен покрив. Освен това, благодарение на по-малката повърхност на покрива, има по-малко топлинни загуби.

Свържете се с R&M COMPANY за оглед и изготвяне на оферта, това е идеалният начин да се подготвите за тази зима.

28. Добър вариант ли е едноскатният ппокрив?

Едноскатният покрив е идеално решение при тесни парцели. Едноскатният покрив е рентабилна инвестиция. При едноскатните покриви има икономически предимства. Поради това, че тяхната конструкция е неусложнена, поради което не изисква закупуването на много стрителни материали, а пък дървената конструкция ще бъде най-евтината инвестиция при изграждането на едноскатен покрив.

Едноскатният покрив позволява таванско помещение, но ъгълът на едноскатният покрив, трябва да бъде много по-голям тогава. Това е допълнително предимство по време на снеговалеж или дъжд, но в същото време налага ограничения върху разстоянието на стените.

Едноскатният покрив има модерен външен вид. Едноскатните покриви изглеждат страхотно в модерни, минималистични структури.

Недостатъци на едноскатен покрив:
- Ако решите да имате едноскатен покрив с (лек наклон ) снегът по склона е проблем.
- Вятърът може да има разрушителен ефект върху покривното покритие на едноскатния покрив.
- При едноскатния покрив, трябва внимателно да предпазим стрехите, които са изложени на неблагоприятни атмосферни условия.
- С увеличаване на наклона на покрива, броят на усложненията при проектирането се увеличава, което прави конструкцията по-трудна и по-малко икономична.

Свържете се с Р М КОМПАНИ за оглед и изготвяне на оферта, това е идеалният начин да се подготвите за тази зима вземайки превантивни мерки.

29. Кога да ремонтирам покрива си ?

Ние от Р М КОМПАНИ ви съветваме пролетта, лятото или есента от годината да извършите оглед и анализ на състоянието на покрива си. Така реално, ако се установи някакъв проблем можете да вземате превантивни мерки веднага и да не чакате покрива да протече и да създаде повече неприятности, както за вашият дом, така и за вашето здраве и бюджет. Дейностите по ремонта на покрива доверете на квалифицирани майстори, които знаят как бързо и качествено да се справят с тези ремонтни дейности, използват качествени материали и ще предложат бюджетно и разумно решение. Ако времето не позволява на момента да бъдат предприети мерки, послушайте съвета на специалистите от Р М КОМПАНИ.

Свържете се с Р М КОМПАНИ за оглед и изготвяне на оферта, това е идеалният начин да се подготвите за тази зима вземайки превантивни мерки. Очакваме ви !

Заяви оглед

За всички въпроси, консултации и запазване на час за оглед, не се колебайте да ни позвъните!